Ze zegt ‘ik kan het niet alleen’: valkuilentherapie

Het houdt maar niet op. Steeds is het de angst die haar er toe brengt om bescherming te zoeken bij anderen of bij haar partner.

Ze heeft nog veel contact met haar ouders, durft er niet aan te denken dat ze weleens uit haar leven zouden verdwijnen. Ze begrijpt ook niet dat anderen daar zo laconiek over kunnen doen, voor haar gevoel dan wel te verstaan.

Ze voelt zich opgesloten in haar relatie, durft niet voor haar eigen wensen en verlangens op te komen, ze is eigenlijk, als ze eerlijk is, bang voor haar partner. Hij vertelt haar en daarin gaat ze geloven, dat zij hem hard nodig heeft en zij ervaart dat ook zo.

Terwijl anderen tegen haar zeggen en ook haar ouders, dat ze niet zo ontevreden moet zijn, maar eens moet gaan beseffen wat ze allemaal niet heeft. Een gezonde liefhebbende man, twee leuke kinderen, een mooi eigen huis, tuin en twee auto’s voor de deur.

Tijd genoeg en voor zichzelf om leuke dingen te doen, maar ze durft gewoonweg nauwelijks van huis.

Ze voelt zich opgesloten in haar huis en niemand begrijpt haar.

Snakkend kijkt ze ’s avonds naar de deur om har partner te omhelzen, zo gelukkig dat ze is om hem weer te zien. De zijn wensen met betrekking tot wat ze eten brengt ze in vervulling, zij ontziet hem want hij heeft het zo druk gehad. En hij kan zo goed voor haar zorgen, hij doet dat ook graag, de lieverd.

Hij zegt ook zo vaak dat hij het allemaal voor haar doet en dan ben ik zo ontevreden…

Ook bij het tennissen, merkt ze dat ze alle teamleden het naar de zin maakt, klaar staat om alles goed te laten verlopen. Ze vinden haar ook allemaal even lief. Anderen zijn  allemaal beter dan zij zelf, ze durft niet op haar eigen oordeel af te gaan. Ook in nieuwe situaties breekt het angstzweet haar uit, voelt zich incompetent. Soms gaat ze raad halen bij mensen die sterker zijn dan zij, maar het helpt haar niet.

Vaak voelt zich ver weg een enorme boosheid, maar ze zal deze nooit uiten. De huisarts suggereerde laatst al eens of ze last had van sluimerend spanningen en ontevredenheid. Ze stelde hem gerust…

Dit verhaal is een van de voorbeelden die dagelijks in de Praktijk Poos te Asten worden behandeld.

Achter dit verhaal schuilt een persoonlijk drama, de valkuil van afhankelijkheid.

Wanner die valkuil eenmaal bestaat dan vraagt deze altijd om herhaling en om bevestiging, dus blijft het zich herhalen in het leven van de cliënt. Je kunt niet anders meer.

Valkuilentherapie, officieel Schematherapie genoemd kan helpen deze valkuil te leren hanteren en je meer vrij te voelen om te ageren en te reageren in de wereld waarin je leeft en functioneert.