Het is nooit goed genoeg: Valkuilentherapie

“Wat is het toch in mij, dat eindeloze gevoel van ontevredenheid over wat ik doe, over wat ik heb bereikt en wat er opnieuw niet gelukt is.

Ik doe voor alles zo mijn best, werk 60 uur in de week, sport 3 keer per week, heb geen tijd voor echte ontspanning, zet mezelf zo onder druk , dat mijn gezondheid er onder lijdt.

Moeten, moeten en nog eens moeten!

Ik in de ogen van de ander ben ik een succesvolle man, maar voor mij tellen deze prestaties niet zo, ik vind het allemaal maar heel normaal. Ik merk ook dat ik er niet echt van kan genieten. Wat is dat toch?

Ik heb zoveel te doen en zo weinig tijd maar ik kan de verantwoordelijkheden toch niet uit de weg gaan. Ik vraag mezelf ook wel eens af waarop ik mij zo opjaag.

Bij alles wat ik tot nu toe gedaan heb staat echt plezier mij in de weg, ik blijf die druk in mij voelen.

Mijn partner moppert en lijdt onder mijn manier van leven, mensen in mijn omgeving irriteren zich aan mij en ik raak gefrustreerd omdat de mensen en dingen om mij heen niet aan mijn hoge eisen voldoen.

Mijn bloeddruk is niet in orde, mijn slaap is slecht en onregelmatig en ik durf mijn vrienden hier niets over te vertellen, die komen met allemaal adviezen waar ik niks aan heb.

Nee, ik moet zit zelf oplossen”

Toch hoop ik een keer dat er rust komt, dat er voldoening en tevredenheid komt….maar wanneer???

Dit verhaal is een van de voorbeelden van de problemen die dagelijks in de Praktijk Poos te Asten worden behandeld.

Achter dit verhaal schuilt een persoonlijk drama, de valkuil van extreem hoge eisen.

Wanneer die valkuil eenmaal bestaat dan vraagt deze altijd om herhaling en om bevestiging, dus blijft het zich herhalen in het leven van de cliënt. Je kunt gewoon niet anders meer.

Valkuilentherapie, officieel Schematherapie genoemd, kan helpen deze valkuil te leren hanteren en je meer vrij te voelen om te ageren en te reageren in de wereld waarin je leeft en functioneert.