Symptomen burn out

Voor wat een burnout betreft, vertonen patiënten die ik behandel bij binnenkomst een aantal gemeenschappelijke kenmerken.

Patiënten met een burn out zijn altijd ongelofelijk moe en hebben een gevoel van totale uitputting. Ze slapen vaak slecht, waardoor ze ook niet of matig herstellen van hun vermoeidheid. De klachten gaan gepaard met vage spanningklachten zoals hoofdpijn, nekpijn of pijn in de rug.

Het meest voorkomende en een van de duidelijkste symptomen van mensen met een burnout is dat het lijkt alsof ze niet meer kunnen nadenken en alles vergeten. Hun hersens malen de hele dag door. Ze piekeren vaak en lang, maar in hun hoofd heerst een wanorde die ze maar niet onder controle krijgen.

Dan zijn er ook nog klachten die te maken hebben met wanhoop, angst, paniek, schulgevoelens, minderwaarigheidscomplexen en verminderde weerbaarheid.

Vanzelfsprekend hebben niet alle patiënten te maken met al deze symptomen. Dat is maar goed ook, want last hebben van een aantal van de hiervoor genoemde symptomen van een burnout is al erg genoeg.