Emotionele valkuilen: schema gerichte therapie

Soms gaat het niet zo goed met iemand, zonder dat diegene kan zeggen waar het aan ligt. Hij/zij voelt zich gewoon niet prettig. Dat kan te maken hebben met problemen in een relatie, of op het werk. Steeds weer worden nieuwe voornemens gemaakt. Met frisse moed wordt een nieuwe relatie aangegaan, om na een tijdje vast te stellen dat het weer niet gelukt is.
Of die nieuwe baan… Wat is het toch dat altijd na een tijdje de klad erin komt en er steeds weer conflicten optreden? In deze voorbeelden is er sprake van een patroon. Een herhalend patroon waarbij de cliënt steeds weer in eenzelfde valkuil lijkt te lopen. Een emotionele valkuil wel te verstaan.
Zonder professionele begeleiding is er een aannemelijke kans dat deze persoon steeds weer in dezelfde emotionele valkuil zal blijven lopen met alle nare gevolgen van dien. Middels schematherapie ook wel schema gerichte therapie genoemd, gaan we met deze cliënten aan de slag om te onderzoeken welke persoonlijke overtuigingen hieraan ten grondslag liggen.
Allereerst proberen we het patroon zichtbaar te maken bij de cliënt. Wanneer die zelf het patroon herkent en onderkent, dan kunnen we daarna gaan kijken hoe we een vervolgtraject inzetten.